Hoe om te gaan met cannabiswortelrot

Ontdek hoe je omgaat met cannabis wortelrot door de oorzaken te identificeren, effectieve behandelingen toe te passen en toekomstige voorvallen bij je planten te voorkomen.

Hoe om te gaan met cannabiswortelrot

Het identificeren, behandelen en voorkomen van cannabis wortelrot is een essentieel onderdeel van het gezond houden van je planten; in deze blogpost lees je hoe je dit veelvoorkomende probleem kunt aanpakken. Begrip van de oorzaken van cannabis wortelrot, waar zowel beginnende als ervaren kwekers mee te maken hebben, kan je helpen een bloeiende tuin te behouden.

We gaan in op de verschillende factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van wortelrot in je cannabisplanten en bieden bruikbare oplossingen voor de behandeling van aangetaste planten. Daarnaast bespreken we preventieve maatregelen zoals het controleren van de pH-waarde van de grond, het verminderen van de waterfrequentie en het introduceren van nuttige bacteriën of fungiciden om de wortels van je plant gezond te houden.

Gewapend met deze kennis over hoe je cannabis wortelrot effectief kunt aanpakken, ben je goed uitgerust om het succes van je planten gedurende hun hele groeicyclus te garanderen.

Inhoudsopgave:

Cannabiswortelrot herkennen

Als cannabisteler is het belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke problemen die de gezondheid van je planten kunnen bedreigen; wortelrot is zo'n probleem dat onmiddellijke aandacht vereist. Eén zo'n probleem is wortelrot, dat aanzienlijke schade kan veroorzaken als het niet meteen wordt aangepakt. In dit deel bekijken we hoe je indicaties van wortelrot in cannabisplanten kunt detecteren, zodat je kunt handelen voordat het te laat is.

Symptomen van wortelrot

Wortelrot tast de wortels van je cannabisplant aan, waardoor ze niet goed voedingsstoffen en water kunnen opnemen. Dit leidt tot verschillende zichtbare symptomen op de plant zelf:

 • Verwelkte bladeren: De bladeren kunnen gaan hangen of krullen door een gebrek aan wateropname.
 • Vergeelde bladeren: Een tekort aan voedingsstoffen zorgt ervoor dat de bladeren geel worden of andere verkleuringen vertonen.
 • Rotte geur: Naarmate de wortels rotten, verspreiden ze een vieze geur die steeds opvallender wordt.
 • Bruine en slijmerige wortels: Gezonde wortels zouden wit en stevig moeten zijn; als ze echter aangetast zijn door wortelrot, worden ze bruinzwart met een slijmerige textuur.

Wortelrot vroegtijdig ontdekken

Om wortelrot vroeg genoeg op te sporen voor effectieve behandelingsmaatregelen, moet je de algehele gezondheid van je cannabisplanten regelmatig controleren. Let goed op veranderingen in de kleur van de bladeren of verwelking die kunnen duiden op een probleem met de opname van voedingsstoffen, vooral als er onaangename geuren vrijkomen rond de basis. Door waakzaam te blijven en je planten goed in de gaten te houden, kun je wortelrot in een vroeg stadium ontdekken en de nodige stappen ondernemen om het te behandelen.

Factoren die bijdragen aan wortelrot

Inzicht in de factoren die bijdragen aan wortelrot bij cannabisplanten is cruciaal voor preventie en behandeling. Enkele veel voorkomende oorzaken zijn:

 • Slechte drainage: Overtollig water rond de wortels creëert een broedplaats voor ziekteverwekkers.
 • Te veel water geven: Te veel water geven kan leiden tot drassige grond, wat schimmelgroei bevordert.
 • Onvoldoende zuurstoftoevoer naar de wortels: Wortels hebben zuurstof nodig om te groeien; als ze niet genoeg zuurstof krijgen, worden ze vatbaarder voor ziekten.

Samengevat is het herkennen van cannabis wortelrot essentieel voor het behouden van gezonde planten. Let op symptomen zoals verwelkende bladeren, vergeelde bladeren, rotte geuren of bruine slijmerige wortels, zodat je eventuele problemen direct kunt aanpakken. Controleer regelmatig de algehele gezondheid van je plant en let op factoren zoals slechte drainage of overbewatering die het risico op het ontwikkelen van deze schadelijke aandoening kunnen vergroten.

Oorzaken van wortelrot bij cannabis

Cannabiswortelrot is een veelvoorkomend probleem voor kwekers en kan worden veroorzaakt door verschillende ziekteverwekkers. Als je de oorzaken van wortelrot begrijpt, kun je dit probleem effectief voorkomen en behandelen. In dit gedeelte bespreken we enkele van de hoofdveroorzakers van cannabis wortelrot.

Schimmels: Pythium en Fusarium

Pythium en Fusarium zijn twee soorten schimmels die vaak wortelrot veroorzaken in cannabisplanten. Deze schimmels gedijen goed in natte omstandigheden met een slechte drainage, waardoor planten die te veel water krijgen bijzonder vatbaar zijn voor infectie.

 • Pythium: Deze schimmel tast de buitenste laag van de wortels aan, waardoor ze slijmerig en verkleurd worden. Als Pythium zich verder ontwikkelt, kan het hele delen van de wortels vernietigen of zelfs je plant doden als het niet behandeld wordt.
 • Fusarium: Fusarium richt zich op het vaatstelsel in de wortels van je plant, wat leidt tot verwelkende bladeren omdat de wateropname wordt beperkt door beschadigd weefsel.

Bacteriën: Pseudomonas spp., Erwinia spp., Ralstonia solanacearum

Naast schimmels zoals Pythium en Fusarium kunnen ook bepaalde bacteriën leiden tot problemen met cannabiswortelrot:

 • Pseudomonas spp: Deze groep omvat verschillende soorten die bekend staan om het veroorzaken van zachtrot op verschillende gewassen, waaronder cannabis. De wortels kunnen door deze bacteriën zompig worden en een andere kleur krijgen.
 • Erwinia spp: Deze bacteriën zijn ook verantwoordelijk voor zachtrot in verschillende planten. Net als Pseudomonas kunnen ze wortelrot veroorzaken door plantenweefsel af te breken en enzymen af te geven die celwanden vernietigen.
 • Ralstonia solanacearum: Deze bacterie veroorzaakt verwelkingsziekte bij veel planten, waaronder cannabis. De bacterie dringt het vaatstelsel van wortels binnen, wat leidt tot verwelkende bladeren omdat de wateropname wordt beperkt door beschadigd weefsel.

Slechte groeiomstandigheden

Naast ziekteverwekkers zoals schimmels en bacteriën, kunnen slechte kweekomstandigheden aanzienlijk bijdragen aan de ontwikkeling van wortelrot in je cannabisplanten:

 • Overmatig water geven: Overmatig water geven creëert een vochtige omgeving waar schadelijke micro-organismen goed gedijen. Dit verhoogt de kans dat je plant wortelrot ontwikkelt.
 • Onvoldoende drainage: Slechte drainage leidt tot stilstaand water rond de wortels van je plant, wat een ideale voedingsbodem vormt voor schimmels en bacteriën die wortelrot veroorzaken.
 • Gebrek aan zuurstof: Een vochtige bodem ontneemt de wortels van je plant de zuurstof die ze nodig hebben voor een gezonde groei; dit verzwakt hun verdediging tegen infecties door ziekteverwekkers zoals Pythium of Fusarium.

Wortelrot kan een ernstig probleem zijn voor cannabistelers, dus het is belangrijk om de oorzaken te achterhalen en preventieve maatregelen te nemen. Wortelrot behandelen is vaak moeilijker dan het voorkomen, maar met de juiste kennis van de symptomen en behandelingen is een succesvol herstel van deze ziekte mogelijk.

Cannabiswortelrot behandelen

Wanneer je vermoedt dat je cannabisplanten last hebben van wortelrot, is het cruciaal om snel en doortastend te handelen. Hoe langer het probleem aanhoudt, hoe meer schade het aan je planten kan toebrengen. Hier zijn enkele effectieve methoden om wortelrot bij cannabisplanten te behandelen:

1. Verwijder aangetaste wortels

De eerste stap bij het behandelen van wortelrot is het voorzichtig verwijderen van aangetaste wortels van de plant. Dit helpt de verspreiding van ziekteverwekkers voorkomen en geeft gezonde wortels de kans om te herstellen. Gebruik een schone, scherpe schaar of snoeischaar om verkleurde, papperige of stinkende wortels weg te knippen.

2. Reinig je kweekmedium

Als je cannabis kweekt in aarde of een ander medium zoals kokos, zorg er dan voor dat je het grondig reinigt en steriliseert voordat je je afgeknipte plant(en) opnieuw plant. Je kunt dit doen met een waterstofperoxide (H2O2) oplossing, die schadelijke ziekteverwekkers helpt te doden en tegelijkertijd extra zuurstof geeft voor een gezondere wortelgroei.

3. Drainage en beluchting verbeteren

 • Belucht je grond: Maak verdichte grond rond je cannabisplanten los door deze voorzichtig te bewerken met een vork of hark; dit verbetert de drainage en zorgt voor luchtcirculatie rond de wortels.
 • Perliet toevoegen: Als je perliet door je groeimedium mengt, kan het overtollig water beter afvoeren en voorkom je waterverzadiging.
 • Gebruik stoffen potten: Overschakelen op stoffen potten of luchtpotten kan de drainage en beluchting verbeteren, waardoor de kans op wortelrot bij je cannabisplanten afneemt.

4. Pas je bewateringsschema aan

Overbewatering is een van de hoofdoorzaken van wortelrot, dus het aanpassen van je bewateringsschema is cruciaal voor het behandelen en voorkomen van dit probleem. Voordat je opnieuw beregent, moet je de bovenste grondlaag droog laten worden; dit stimuleert de ontwikkeling van diepere wortels en voorkomt tegelijkertijd een opeenhoping van vocht rond de wortels.

5. Weldadige microben introduceren

Voeg nuttige microben toe zoals mycorrhizaschimmels, die een symbiotische relatie vormen met plantenwortels, de opname van voedingsstoffen bevorderen en bescherming bieden tegen ziekteverwekkers die wortelrot veroorzaken. Je kunt deze nuttige micro-organismen vinden in producten zoals Mykos of Great White bij je plaatselijke hydrocultuurwinkel of online retailers.

Het behandelen van cannabis wortelrot kan wat tijd en moeite kosten, maar het is essentieel voor gezonde planten met een optimale opbrengst. Door deze stappen te nemen, kun je beginnen met het herstellen van je aangetaste cannabisplanten en verdere episodes van dit veelvoorkomende probleem voorkomen.

Cannabiswortelrot voorkomen

Het voorkomen van wortelrot bij cannabisplanten is essentieel voor een gezonde en bloeiende tuin. Door deze tips te volgen, kun je het risico op dit probleem minimaliseren:

 1. Zorg voor een goede drainage: Zorg ervoor dat je groeimedium voldoende drainage heeft om waterverzadiging te voorkomen. Het gebruik van goed drainerende grondmengsels of het toevoegen van perliet kan de drainage verbeteren. Zorg er daarnaast voor dat je potten voldoende gaten aan de onderkant hebben zodat overtollig water kan ontsnappen.
 2. Vermijd overbewatering: Te veel water geven is een van de belangrijkste oorzaken van wortelrot bij cannabisplanten. Om dit probleem te voorkomen, moet je de bovenste centimeter grond laten opdrogen voordat je weer water geeft. Je kunt ook een hygrometer gebruiken om vast te stellen of het het juiste moment is voor een nieuwe bewateringssessie.
 3. Zorg voor een optimale temperatuur en vochtigheidsgraad: Hoge temperaturen en vochtigheid creëren een ideale omgeving voor ziekteverwekkers die wortelrot veroorzaken. Handhaaf temperaturen tussen 20-25°C en een relatieve luchtvochtigheid van 40-60% tijdens de vegetatieve groei en verlaag deze lichtjes voor de bloeifase.
 4. Steriliseer gereedschap regelmatig: Netheid is cruciaal bij het bestrijden van plantenziekten; zorg er daarom voor dat al het tuingereedschap na elk gebruik wordt gesteriliseerd.
 5. Nuttige microben toevoegen: Nuttige bacteriën zoals Bacillus subtilis toevoegen aan je groeimedium beschermt tegen schadelijke ziekteverwekkers door wortels te koloniseren en een barrière te vormen tegen infectie.
 6. Gebruik een goede luchtcirculatie: Voldoende luchtstroom is essentieel om wortelrot te voorkomen. Zorg ervoor dat je kweekruimte voldoende ventilatie heeft en gebruik oscillerende ventilatoren om een constante luchtbeweging te behouden.

Door deze preventieve maatregelen te nemen, kun je het risico op cannabiswortelrot aanzienlijk verkleinen en een succesvolle oogst garanderen.

pH-waarde van de bodem controleren

Een van de belangrijkste factoren bij het diagnosticeren en behandelen van wortelrot bij cannabisplanten is het controleren van de pH-waarde van de grond. De optimale pH-waarde voor cannabisplanten om voedingsstoffen op te nemen en gezond te blijven ligt tussen 6,0 en 7,0. Als de pH-waarde van de grond buiten het gewenste bereik ligt, kan dit een habitat creëren die bevorderlijk is voor schadelijke organismen. Wanneer de pH-waarde van de grond buiten het gewenste bereik valt, kan dit een habitat creëren die bevorderlijk is voor schadelijke organismen die leiden tot wortelrot.

pH-waarde van de bodem controleren

 1. Koop een betrouwbare pH-meter: Investeer in een hoogwaardige pH-meter of testkit om de pH-waarde van je grond nauwkeurig te meten. Deze zijn verkrijgbaar bij de meeste tuinwinkels of online retailers.
 2. Verzamel een monster van je aarde: Verzamel met een schone troffel of lepel wat aarde rond de wortels van je cannabisplant zonder ze te veel te verstoren.
 3. Analyseer het monster: Volg de instructies van de door jou gekozen testmethode (met een digitale meter of een chemische test) om de huidige zuurgraad/alkaliteit van je groeimedium te bepalen.
 4. Noteer de resultaten: Noteer deze metingen zodat je eventuele veranderingen in de loop van de tijd kunt volgen en zo nodig aanpassingen kunt doen.

Optimale pH-waarden in de bodem handhaven

Als je ontdekt dat het groeimedium van je cannabisplant een onevenwichtige pH-waarde heeft buiten het gewenste bereik (6,0-7,0), neem dan maatregelen om dit onmiddellijk te corrigeren door deze richtlijnen te volgen:

 • Om de alkaliteit te verhogen: Voeg geleidelijk dolomietkalk of houtas toe totdat de gewenste pH-waarde is bereikt.
 • Om alkaliteit te verlagen: Voeg zwavel, aluminiumsulfaat of citroenzuur toe aan de grond om de pH-waarde te verlagen.

Onthoud dat je de pH-waarde van je grond geleidelijk en in kleine stapjes moet aanpassen. Te veel corrigeren kan extra spanning op je cannabisplanten veroorzaken en wortelrotproblemen verergeren. Zorg ervoor dat je de grond na elke aanpassing opnieuw test om er zeker van te zijn dat je dichter bij het optimale bereik komt zonder het te overschrijden.

Naast het handhaven van de juiste pH-niveaus, kun je overwegen om een goed drainerend kweekmedium te gebruiken, zoals kokos of perliet gemengd met potgrond. Dit voorkomt overbewatering en bevordert een gezonde wortelgroei, terwijl het risico op wortelrot bij je cannabisplanten wordt verkleind.

Waterfrequentie verlagen

Een van de meest effectieve manieren om wortelrot bij cannabisplanten te voorkomen en te behandelen is door de waterfrequentie te verlagen. Door je planten te veel water te geven, kun je een broedplaats creëren voor ziekteverwekkers die wortelrot veroorzaken, omdat ze goed gedijen in een vochtige, zuurstofarme omgeving. Door ervoor te zorgen dat je je cannabisplanten niet te veel water geeft, kun je gezonde wortels behouden en de ontwikkeling van deze schadelijke aandoening voorkomen.

Tekenen van overbewaterde cannabisplanten

 • Gele bladeren: Wanneer cannabisplanten te veel water krijgen, kunnen hun bladeren geel worden doordat er te weinig zuurstof bij de wortels komt.
 • Droppen of verwelken: Ondanks het feit dat ze goed water krijgen, zullen planten die te veel water krijgen vaak gaan hangen of verwelken omdat hun wortels moeite hebben om de voedingsstoffen goed op te nemen.
 • Schimmel- of meeldauwgroei: Overtollig vocht creëert een ideale omgeving voor schimmel- en meeldauwgroei op plantoppervlakken en in de grond zelf.

Als de cannabisplanten gaan hangen of verwelken en er schimmel- en meeldauwgroei wordt waargenomen, is het tijd om het bewateringsschema aan te passen. Om te bepalen wanneer je je planten weer water moet geven na het opmerken van deze symptomen, steek je een vinger ongeveer twee centimeter in de grond; als het op die diepte droog aanvoelt, kun je veilig doorgaan met water geven.

Tips om de waterfrequentie te verlagen

 1. Maak een consistent bewateringsschema: Het instellen van een regelmatige routine helpt ervoor te zorgen dat je je cannabisplanten niet per ongeluk te veel of te weinig water geeft. Houd bij hoe vaak je ze water geeft, zodat je zo nodig aanpassingen kunt doen op basis van de gezondheidsindicatoren van de plant, zoals de kleur van de bladeren en de algehele kracht.
 2. Gebruik goed drainerende grond: Goed drainerende grond voorkomt dat water zich rond de wortels verzamelt, wat kan leiden tot wortelrot. Een mengsel van kokos en perliet is een uitstekende keuze voor een goede drainage van je cannabisplanten.
 3. Houd de luchtvochtigheid in de gaten: Een hoge luchtvochtigheid kan bijdragen aan problemen met overbewatering doordat het vocht niet zo snel verdampt als zou moeten. Houd de relatieve luchtvochtigheid tussen 40-60% tijdens de vegetatieve groei en rond 45% tijdens de bloeifase om het risico op wortelrot te minimaliseren. Investeer in een betrouwbare hygrometer om deze niveaus nauwkeurig bij te houden.

Door deze praktijken op te nemen in je cannabiskweekroutine kun je gezonde, sterke wortels behouden en de kans op problemen met wortelrot in de toekomst minimaliseren.

Nuttige bacteriën en fungiciden gebruiken

Als je wortelrot hebt vastgesteld bij je cannabisplanten, is het tijd om actie te ondernemen door nuttige bacteriën en fungiciden te introduceren. Deze behandelingen kunnen de gezondheid van de wortels van je plant herstellen en verdere schade door ziekteverwekkers voorkomen.

Nuttige bacteriën

Nuttige bacteriën, zoals Bacillus subtilis, zijn micro-organismen die van nature in de bodem voorkomen en een gezonde wortelgroei bevorderen. Ze concurreren met schadelijke schimmels en bacteriën om hulpbronnen en remmen uiteindelijk hun groei. Door deze nuttige microben aan je groeimedium of hydrocultuursysteem toe te voegen, kun je de opname van voedingsstoffen en de algehele gezondheid van je planten verbeteren.

 • Mycorrhiza inoculanten: Mycorrhizae zijn symbiotische relaties tussen bepaalde soorten schimmels en plantenwortels. De schimmels verhogen de opnamecapaciteit van voedingsstoffen terwijl ze de suikers ontvangen die de plant produceert via fotosynthese. Je kunt mycorrhiza-inoculanten kopen in tuinwinkels of online om deze nuttige organismen in je kweekopstelling te introduceren.
 • Bacteriële supplementen: Er zijn verschillende bacteriële supplementen op de markt die speciaal zijn ontwikkeld voor de behandeling van wortelrot in cannabisplanten. Zoek naar producten met soorten als Bacillus subtilis of Pseudomonas fluorescens als je gaat shoppen.

Fungiciden

Naast nuttige bacteriën kan het gebruik van een fungicide behandeling nodig zijn als de infectie ernstig genoeg is. Kies bij het kiezen van een fungicide voor een product dat als veilig voor gebruik op cannabisplanten is gelabeld en volg de instructies van de fabrikant zorgvuldig op. Enkele populaire fungiciden zijn:

 • Waterstofperoxide (H2O2): Waterstofperoxide, een veelgebruikt huishoudelijk product, kan worden gebruikt als een mild fungicide om wortelrot in hydrocultuursystemen te behandelen. Meng een oplossing van één deel waterstofperoxide met drie delen water en breng het direct aan op de wortels om wortelrot te behandelen.
 • Schimmelbestrijdingsmiddelen op basis van koper: Koper staat bekend om zijn schimmelwerende eigenschappen, waardoor producten op basis van koper een effectieve optie zijn om schimmelinfecties zoals wortelrot te behandelen. Wees echter voorzichtig bij het gebruik van deze producten, omdat een te grote hoeveelheid schadelijk kan zijn voor je planten.

Het effectief behandelen van wortelrot vereist doorzettingsvermogen en geduld. Door nuttige bacteriën te introduceren en de juiste fungiciden te gebruiken, geef je je cannabisplanten de beste kans op herstel en voorkom je toekomstige uitbraken.

Veelgestelde vragen Hoe om te gaan met cannabiswortelrot

Kunnen cannabisplanten herstellen van wortelrot?

Ja, cannabisplanten kunnen herstellen van wortelrot als ze snel en effectief worden behandeld. Vroege detectie is cruciaal voor een succesvolle behandeling. Het implementeren van de juiste bewateringspraktijken, het handhaven van een optimale pH-waarde en het gebruik van nuttige bacteriën of fungiciden kunnen helpen om de gezondheid van de plant te herstellen.

Helpt waterstofperoxide bij cannabiswortelrot?

Waterstofperoxide kan effectief zijn bij de behandeling van cannabis wortelrot door zuurstof aan het water toe te voegen en schadelijke ziekteverwekkers te doden. Een oplossing van 1 deel 3% waterstofperoxide op 4 delen water moet worden gebruikt bij het bewateren van aangetaste planten. Het is echter essentieel om ook onderliggende problemen zoals overbewatering of slechte drainage aan te pakken.

Hoe ziet wortelrot eruit op cannabis?

Wortelrot op cannabis verschijnt als bruinzwarte, slijmerige wortels die zacht aanvoelen in plaats van gezonde witte wortels met een stevige textuur. De bladeren kunnen tekenen van vergeling of verwelking vertonen door een verminderde opname van voedingsstoffen veroorzaakt door beschadigde wortels.

Wat veroorzaakt cannabis wortelrot?

Cannabiswortelrot wordt voornamelijk veroorzaakt door te veel water geven en slechte drainage, wat leidt tot stilstaand water rond de wortels, wat schimmelgroei zoals Pythium spp., Fusarium spp. en Rhizoctonia solani bevordert. Andere factoren zijn een laag zuurstofgehalte in de grond, hoge temperaturen, een te hoge concentratie voedingsstoffen, vervuilde groeimedia of gereedschap.

Conclusie

In dit artikel hebben we besproken hoe je wortelrot bij cannabisplanten kunt herkennen, wat de oorzaken zijn en hoe je ze kunt behandelen, zoals het verminderen van de waterfrequentie en het gebruik van nuttige bacteriën en fungiciden. Daarnaast hebben we een aantal preventieve maatregelen besproken, zoals het controleren van de pH-waarde van de grond. Het belangrijkste is om niet te vaak water te geven en snel te handelen zodra je tekenen van cannabis wortelrot ziet.