Blog[Dutch] - De paddo terug in de Tweede Kamer?
  • $

$ 0, -

0,00 $US

[Dutch] - De paddo terug in de Tweede Kamer?

27-03-2007

Dood van Franse tiener brengt onduidelijke regelgeving aan het licht

Amsterdam – De discussie over de verkoop van hallucinogene paddestoelen heeft opnieuw de Tweede Kamer bereikt. Aanleiding hiervoor is de zelfmoord van een 17-jarige Franse toeriste vorige week zaterdag.

Paddo's de oorzaak?

De scholiere Gaelle Caroff is van de brug over de Amsterdamse IJ-tunnel gesprongen. Doordat zij die dag ook paddo's zou hebben gebruikt, stelden de ouders van het meisje de Nederlandse staat indirect verantwoordelijk voor haar dood. De politie houdt het voorlopig op een combinatie van de gemoedstoestand van het meisje en de paddo's.

Het consumeren van paddo's versterkt het waarnemingsvermogen en gevoelens, bovendien kan het visuele hallucinaties geven en een totaal andere beleving van tijd en ruimte. Wanneer de gebruiker zelf al depressief, neerslachtig of niet op zijn gemak is, kunnen er versterkte negatieve gevoelens ontstaan. Mogelijk resulteert dit in een bad trip. Zelfmoord tijdens een bad trip komt bijna nooit voor. De Amsterdamse politie geeft aan dat het vijf jaar geleden voor het laatst gebeurd is.

De ouders zijn woedend om twee redenen: de paddestoelen zouden door smartshop Innerspace aan hun minderjarige dochter verkocht zijn, zonder daarbij franstalige informatie te verstrekken. De ouders eisen strengere verkoopregels voor hallucinogene paddestoelen in Nederland, waaronder het opschroeven van de verkoopleeftijd naar 21 jaar. De politie meldde later dat de paddo’s zijn aangeschaft door haar meerderjarige medescholieren.

Aanpak

Een kamermeerderheid gaf aan de verkoop van paddo’s te willen aanpakken, maar de partijen zijn het niet eens over de manier waarop. Dagblad de Pers heeft naar de standpunten van verschillende politieke partijen gevraagd. De PVV heeft inmiddels kamervragen gesteld aan minister Hirsch Ballin van Justitie. De partij wil weten wat hij gaat doen om de vrije verkoop van dit hallucinogeen tegen te gaan.

In de uitzending van Spuiten en Slikken op 26 maart maakte D66 Tweede Kamerlid Boris van der Ham duidelijk waarom smartshops nog altijd niet verplicht zijn gebruikersinformatie bij de porties paddo’s te verstrekken. Dit zou namelijk het signaal afgeven dat de overheid paddoconsumptie goedkeurt.

Richtlijnen

Gedroogde paddestoelen vallen onder de Opiumwet en zijn dus niet toegestaan. Verse, onbewerkte paddo’s vallen onder de Warenwet. Volgens de Gemeente Amsterdam is er daardoor officieel geen sprake een minimumleeftijd voor aankoop. Maar verschillende dagbladen berichten dat de verkoop aan minderjarigen strafbaar is. VLOS, de Vereniging Landelijk Overleg Smartshops, stelt hun leden verplicht niet te verkopen aan minderjarigen en altijd deugdelijke productinformatie aan de klant te verstrekken.

Media

De reacties op de berichtgeving over deze zelfmoord zijn niet van de lucht. 'De media berichten over deze zaak alsof iedereen die paddo's gebruikt, kans maakt van een brug af te springen'. Natuurlijk moeten we ons bewust zijn van de mogelijke gevaren van smartdrugs, maar zouden alcohol en tabak niet eigenlijk ook verboden moeten worden? Want, hoeveel alcoholdoden komen er bijvoorbeeld jaarlijks bij? Het lijkt erop dat we weer te maken hebben met een voorval dat naar sensatie en oproer in de politiek ruikt, waarop de media inzoomen.

Meer opinies op NCRV's Standpunt

Bronnen:

AD
De Pers
Telegraaf
VLOS


Avez-vous au moins 18 ans ?

Vous devez confirmer que vous avez au moins 18 ans pour visiter notre site internet.